Wagyu – z Japonska přímo na váš stůl

- Komerční sdělení -aktuality

Jde o japonský skot s významným schopností ukládat tuk mezi svaly, což se nazývá mramorování. Maso z tohoto plemene je považováno za lahůdku a je vyhledáváno gurmány po celém světě. Má vysoký obsah tuku mezi svaly, který je dobře viditelný a dává masu nezaměnitelnou chuť a křehkost. Tuk obsahuje vysoké množství mononenasycených mastných kyselin, což znamená, že maso má nízký obsah cholesterolu.

Wagyu znamená doslova „japonský skot“ nebo „japonské hovězí“. V Japonsku se chová ve více oblastech, včetně Kóbe, ale pouze maso pocházející z této oblasti může nést označení „Kóbe“. Někdy je mylně tvrzeno, že Wagyu je to samé jako Kóbe, ale to není pravda.

V Japonsku není běžné chovat skot na pastvě, většina produkce pochází ze stájí, ale zvířatům se dostává velké péče. Používají se speciální krmné směsi, někdy se jim podává pivo nebo saké, masírují se, aby se tuk rovnoměrně rozložil po celém těle. Hlavním cílem japonských chovatelů, stejně jako všech ostatních, je dosáhnout vyššího obsahu tuku mezi svaly, nikoli rychlého přírůstku hmotnosti. Čím víc tuku je v mase obsaženo, tím je považováno za vyšší kvalitu a je dražší. Zvířata jsou krmena dlouho, až do třetího roku věku, než jsou poražena, v závislosti na jejich váze. Wagyu se chová také v Evropské unii a v mnoha dalších zemích. Proto můžeme nalézt nabídku japonského hovězího masa od místních farmářů nebo z Argentiny, Uruguaye, Chile, Austrálie a také „Wagyu Styl“, což je kříženec s alespoň 50% podílem plemene Wagyu.

Nechť si vyberete jakoukoliv zemi původu, doporučujeme vám vyzkoušet toto maso alespoň jednou v životě. Je šťavnaté, křehké a má vynikající strukturu. Doporučujeme ho připravovat rychle a krátce na rare propečení, podobně jako tuňák.

Další články autora

Comments

Mohlo by se vám líbit

Reklama

- Komerční sdělení -PR článek